Régebbi hírek

Vissza az hírekhez

Lemken tarlóápoló eszközök

Tarlóápolás? Lemken!

A tarlóápolás és a tarló megmunkálási munka célja az elmúlt években sokhelyütt megváltozott. Korábban elsősorban a gyomirtásra és talajlazításra szolgált. Ma a legtöbb művelt terület teljesen mentes a gyomoktól. Ennek megfelelően már csak kevés gyom kel ki a haszonnövény- állományban. A rövidtárcsák forradalmasították a modern mezőgazdaságot. Nincs más olyan talajművelő gép, amely hasonló keverési munkát biztosít ilyen nagy területteljesítmény mellett. Itt nagyon magasak az elvárások. A rövidtárcsáknak alkalmasnak kell lenniük mind a tarlóművelésre, mind a magágy készítésére, hagyományos és talajkímélő-művelésben egyaránt. A LEMKEN rövidtárcsák teszik mindezt minimális teljesítmény-igény és nagy munkasebesség mellett.

A LEMKEN Heliodor 9 rövidtárcsa is kiválóan alkalmas a tarló művelésére, a tarlómaradványok bekeverésére, könnyű és középkötött talajokon. Egyúttal az első tarlómegmunkálásnál a kapillárisokat is meg kell szakítani ahhoz, hogy a nedvességvesztést megakadályozzuk. A kihullott gabona kelése után a mulcsba vetési eljárásban a vetésnél mélyebben dolgoznak ahhoz, hogy a szalmakoncentrációt a talaj felső rétegében csökkentsék, és ezzel javítsák a következő termény számára a kelés feltételeit.

A LEMKEN Karat intenzív szántóföldi kultivátorával, divatosabb nevén grubberével több lépcsőben, sekélyen, közepesen mélyen és mélyen is lehet dolgozni. Sekély megmunkálásnál első menetben a különlegesen kialakított szárnyaskéses kapák a talajfelszínhez közel dolgozzák be a földbe a kihullott szemeket és a szerves anyagot. A kihullott szem a talaj felső rétegében marad, és rövid idő alatt kicsírázhat. A második munkamenet kb. két héttel később történik. Most ugyanazzal a grubberrel kb. 10-15 centiméter mélyen dolgoznak. A grubber szárnyaskéses kapái behatolnak a növény alá, teljes munkaszélességben átvágják, és megfosztják a csírákat a gyökérzettől. Eközben a Karat intenzív grubber a szalmát és a szerves anyagot intenzíven dolgozza be, és egyenletesen osztja szét a talajban.

Manapság a rövidtárcsa és a grubber, az ekét lassan mellőzve elengedetlen kellékei a modernkori tarlóművelésnek.

(Forrás: Agrotrend)

Az Agro-Alfa Kft. -nél minden Lemken gép elérhető készletről, vagy gyári rendeléssel!

Rubin 9/300 3 méteres rövidtárcsa 14.500 Euró-tól

Lemken Kristall 9/300 3 méteres grubber 2.750.000 Ft-tól

 

 

Írjon nekünk, visszahívjuk